poniedziałek, 5 grudnia 2022

Pączki orkiszowe

Witam
Ostatnio córka miała ochotę na pączki i spytała się czy jej nie zrobię 
Owszem  ;)
Przepis ;
- mąka  orkiszowa 250g
- 2 żółtka 
- mleko krowie lub roślinne  250 ml
- oliwa z oliwek 50ml
- cukier trzcinowy ( ja dodłam miód  )
- drożdże 15 g  lub 4 g suchych 
- maslo lub olej kokosowy  50 g
-  1l smalcu do smażenia 
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku dodać miód i odrobinę mąki czekać kiedy pojawią się bąbelki. 
Po czasie dodać resztę mąki olej kokosowy żółtka oliwe.
Dobrze wymieszać aby renka odchodziła od ciasta . W razie jak będzie za zadkie dodać mąki. 
Odstawić do wyrośnięcia na ok 2 godz.
Gdy urosnie robimy małe bułeczki i zasypujemy lekko mąka aby się nie przykleiły.
Odstawiamy ba 0,5 godz do wyrośnięcia. 
Grzejemy smalec lekko .
Smażymy 5 min z jednej strony i z drugiej .
Aby były chrupiące na koniec troszku zwiększamy gaz .
Posypujemy lub lukrujemy z czym chcemy .
I gotowe .;););)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz